30 decembrie, 2009

Timp sub semnul Lunii Albastre


A mai rămas o zi până când încă un cocon al timpului se va desface pentru a-şi rostogoli firele ursitoare peste întregul pământ. Pe nimeni nu suprinde, este un dat, însă cel de-al douămiileazece pui de timp cade în lume sub lumina Lunii Albastre, aşadar este un prinţ care va avea grijă ca întregul său popor să înveţe sub apriga-i domnie de 365 de zile cunoaşterea indirectă, discursivă, progresivă şi rece. Va oferi putere celor asemeni lui, celor care au dobândit abilitatea de a se scufunda în Apele primordiale, de unde începe, de fapt, manifestarea. Să ne pregătim conştiinţa pentru examene grele...

În Tarot, Luna este cel de-al 18-lea arcan major şi exprimă împotmolirea spiritului în materie; tristeţe, singurătate, boli; fanatism, făţărnicie, securitate falsă, aparenţe înşelătoare; dificila atingere a adevărului, învăţarea prin durere sau iluzii, decepţii, şantaj şi rătăcire...

Acest arcan întregeşte înţelesurile Îndrăgostitului şi, că şi această lamă, corespunde în astrologie casei a şasea horoscopice.

Ca ilustrare tradiţională Luna apare împărţită în trei planuri. De la discul lunar albastru, pe care este desenat un profil în semilună, pornesc douăzeci şi nouă de raze: şapte albastre, şapte albe şi cincisprezece roşii, mai mici. Între cer şi pământ apar opt picături albastre, şase roşii şi cinci galbene, ce par aspirate de lună.

Pământul, galben, este accidentat şi poartă doar două plante cu câte trei frunze, iar în fundal, de-a dreapta şi de-a stânga, se înalţă două turnuri cu metereze: unul deschis, celălalt acoperit. În centrul priveliştii, doi câini (sau un câine şi un lup) sunt aşezaţi faţă în faţă, cu gurile deschise, părând că urlă. O altă interpretare ar fi că cel din stânga înhaţă o picătură albastră.

Aceste trei planuri distincte sunt cel al aştrilor, al pământului şi al apelor. Luna care le domină luminează doar prin reflexie şi aspiră către ea toate emanaţiile acestei lumi, indiferent dacă acestea au culoarea spiritului şi sângelui, a sufletului şi a puterii lui ascunse sau a aurului triumfător al materiei. Cei doi câini – cerberi, paznici şi psihopompi – latră la lună şi ne aduc aminte că, de-a lungul întregii mitologii greceşti, ai au fost animale consacrate lui Artemis, vânătoriţa lunară, şi Hecatei, la fel de puternică în cer ca şi în infern, aşa cum sugerează cele două turnuri, limite ale celor două lumi opuse.

Înţelesul adânc de ordin psihic al acestei lame de Tarot, este cel mai bine relatat prin descrierea lui Plutarh a Lunii, ca sălaş de după moarte al oamnilor buni, care duc pe Lună o viaţă care nu este nici divină, nici prea-fericită, dar în care oamenii sunt scutiţi de orice grijă până la a doua lor moarte, deoarece omul trebuie să moară de două ori.

Sufletele, sub formă de picături din trei culori diferite ce corespund, celor trei trepte de spiritualizare, urcă atunci spre lună şi câinii, încercând să le sperie caută să le împiedice a trece dincolo de limitele interzise, unde imaginaţia s-ar rătăci. Lumea reflectărilor şi aparenţelor nu este a realităţii. Racul apare singur în apele albastre, peste care se revarsă lumina Lunii: el reaminteşte de semnul astrologic al Racului, care este, după tradiţie, casa Lunii şi înlesneşte întorcerea spre sine. Ca şi scarabeul egiptean, racul devorează ce este trecător, pregătind activ regenerarea.

Pe calea iluminării mistice, unde ne conduce arcanul al şaptesprezecelea, Steaua, Luna luminează drumul, întotdeauna primejdios, al imaginaţiei şi magiei.


În noaptea de 31, când coconul de timp se va desface pentru a permite noului prinţ să se înstăpânească peste lume, zeii, animaţi şi de Luna Albastră, vor deveni mai vorbăreţi, iar cu această ocazie, când voi cerceta sub înalta protecţie a simbolurilor magice casa-cer, voi face o reverenţă în numele tuturor celor pe care hazardul i-a îndemnat să păşească pe tărâmul în care sufletul meu se simte acasă, Tarotikon.

Şoapta: viaţa este fericire pură, iar fericirea este viaţă simplă. Multi Ani Ire, 2010!




http://mavain.deviantart.com/art/The-Moon-27890473

Un comentariu:

Mag Dalen spunea...

foarte interesant ca gest de promovarea blatului...

Trimiteți un comentariu