01 aprilie, 2011

Vrei să fii Păcăliciul meu?

Dacă da, hai să ne ținem de mână, să ne privim în ochi fără să clipim și să ne declarăm reciproc și cu sinceritate, odată pentru totdeauna: Te păcălesc!
E 1 aprilie și un val de energie aparte, aproape vizibil (dacă stai cu ochii mijiți) trezește la viață poporul, înghiontindu-i bioritmul: și meta și fizic. 


Legenda spune că pe aici, niciodată n-au fost vameși la hotarul dintre Realitate și Ficțiune, fapt pentru care comunicarea este reprezentată de o coadă de pește. 
Desigur, nu am transformat minciuna în adevăr, pentru că anumite lucruri sunt condiționate divin, dar am reușit să transformăm (auto)păcăleala în mod de-a fi, ceea ce presupune ceva: consecvență, imaginație, frică, naivitate...
Îl auzeam pe Liiceanu, prețios cum îl știu, cum că, pentru brand-ul de țară, ar fi bun Cărtărescu, adică un om care, așa cum reiese din con_textele editate, visează urât, mai tot timpul.
Dar, dacă e pe alese, cred că cel mai aproape de esență, este și rămâne Păcală, motiv pentru care ziua națională ar putea fi (co)mutată pe 1 aprilie, într-un cadru glorios și primăvăratec, însoțită de serbări asezonate: Politicianul Anului, Contractul anului, Minciuna nu are vârstă, Olimpiada Declarațiilor de dragoste, Foc de artificii imaginare, etc.