04 mai, 2012

Mătura


Înainte de toate, mătura este instrumentul de bază al curățeniei dar, în același timp, și un străvechi simbol cultural, încărcat cu valențe magice pozitive și negative, deopotrivă. Acestea derivă din gestul banal al măturării, care însemna cândva instituirea unui spațiu culturalizat, atins, transformat (cosmos) și separarea lui de teritoriul dezordinii și al murdăriei (haos).

Mătura este un simbol ambivalent, deoarece poate fi revendicată de fiecare din cele două sisteme pe care le separă. [Coman]
În primul caz, este simbol al puteri divine. La romani, exista o zeiță a curățeniei și a măturatului – Deverra, iar în spațiul slav, mătura din frunze și ramuri de stejar, folosită la îmbăierile rituale, reprezintă un simbol al zeului Perun.

În vechile  credințele românești se acordau forțe sacrale, de spor și apotropaice măturii alcătuită din copacul verde de Armindeni.
Stră-străbunicele noastre lăsau mătura lângă leagănul pruncilor atunci când plecau de acasă, ca să-i ferească de strigoaice sau ale spirite malefice. [Evseev]

Pe întregul spațiu european mătura este asociată geniilor casei, adică a întruchipării strămoșului mitic. Din acest motiv, la multe popoare europene  există interdicția măturatului în timpul ritualului de înmormântare sau în zilele consacrate pomenirii morților, ori noaptea, atunci când casa sau curtea pot fi vizitate de oaspeți din Lumea de Dincolo.

Măturile ”profesionale” se fac din arbori sau din mărăcini, ca întruchipare a spiritele strămoșilor dendromorfi, în anumite zile ale anului, în special de Sfântul Ion, atunci când crengile poartă o puternică și importantă încărcătură magică.
Mânuirea acestor mături implică o ritualitate complexă, legată de interdicții și precauții (exemplu: o mătură veche nu poate fi aruncată în apropierea casei sau pe drum, unde ar putea fi călcată de om sau de vreun animal, care în acest fel, ar fi expus umbrei de Dincolo).

Chiar dacă este un atribut al ”vrăjitoarelor” (purtătoare de statut de personaj negativ, în afara oricăror alte studii, argumente sau prezumția de nevinovăție) mătura este unul din obiectele apotropaice extrem de eficiente împotriva tuturor duhurilor rele, indiferent de forma lor de apariție.

șoaptă: când simți că Îngerul nu poate interveni, ține lângă tine o mătură veche

Mătura, toporul și cuțitul fac parte din arsenalul magic al descântătoarelor. Atât în texte, cât și actanțialitatea acestora este întâlnit gestul ”măturării” bolii și a agentului ei mitic.
Sacralitatea măturii se manifestă în interdicția de a o rupe sau de a o arde, deoarece gestul declanșează vreme rea, de la furtună, până la invazie de insecte sau, mai nou, viroze (bacteriene sau emoționale).

încă o șoaptă: peste toate apar semne. Oamenii vorbesc, amestecând limbi, simboluri năucitoare și esențe cianotice. Apar semne, mai puternice decât ei, dar nu dau răgaz ochilor a le citi înțelesul. Oamenii vorbesc în neascultare, de aceea există o singură poveste, rostită în aceleași cuvinte, puse doar în altă dezordine, de la om, la om, către nimeni.