Românul, cu întrega sa constituţie genetică şi culturală, nu are cum să se desfăşoare în afara unui grup identitar. Definiţia unui român singur poate fi concentrată în două cuvinte: tristeţe şi rătăcire. Politica dezrădăcinării poate fi contraatacată într-un singur fel, prin re_intrarea în horă, adică în dansul-comunitar solar, cel ce leagă sufletele unele de altele (precum în Cer, aşa şi pe Pământ), şi care prin vârtejul ritmurilor ancestrale, iţite dintr-o scripcă veche sau un bucium magic, desprinde de umerii împovăraţi cămaşa umbrelor străine.
Intră în horă, în dansul străbunilor tăi şi scoate prin strigăt şi tropăit întunericul din tine.
Am ajuns să ne fie ruşine că suntem români, pentru că am uitat cine suntem cu adevărat. Se impune, aşadar, exorcizarea, iar dansul este primul ritual de alungat, în hăul cel mare, răul fără de leac (personal sau colectiv)...
Vino lângă mine, fără frică, prinde-mă de mână şi lasă-te scos din nelume, pentru a recunoaşte, atunci când o veni marele Timp, gura de Rai.
7 comentarii:
nu (doar) romanul ci omul in general (cred eu) are nevoie de ROATA ca sa mearga mai departe si nu e in largul lui atunci cand e prins inafara rotii. mie personal nu mi-a fost niciodata rusine ca sunt roman mai devreme: lehamite; acum exorcizati, neexorcizati tot romanii sunt cei care in drum spre casa de la hora satului mai rup cate un gard, mai scapa cate un topor in crestetul vreunui consatean... si asta cu voie buna, ca asa ii sade bine unui balcanic!
voi eu prea pesimist zilele astea...
PS
imi place melodia, sa intre dantzausii sa inceapa horili!
ce spui, este adevărat, doar că povestea ta merge pe alte roţi, pe roţi dinţate...
asta e problema cu tinerii de cand lumea: ei inca mai ... are dinti :D
iar eu, opinci de fier (dă firmă)...
Povestea-i lunga atunci cand vine vorba despre om. Cat despre romani, pe multi ii preocupa ce fac ceilati din jurul lor si de ce.Paste fericit!
Platon a zis: ... se cade sa atribuim corpul cel mai usor de miscat, … , cel mai mic focului ... ; corpul la care facea referire era tetraedrul regulat. Despre miscare spunea ca ... se afla intr-o stare heterogena ... si ... cauza starii heterogene este inegalitatea ... .
Din aceste postulate ale lui Platon – omenirea a extras diferite esente pentru rezolvarea celor mai dificile si imprevizibile ecuatii existentiale ; se pare ca fenomenul nu are sfarsit.
Este ceea ce se intampla si se va mai intampla: comoara este langa noi si cautam aur. Aceasta dedublare a unui principiu simplu nu inlatura inconguente pe motiv ca masurile nu sunt identice, dar si o constructie bazata pe teoria nisipurilor miscatoare nu o sa modifice peisajul; deci miscare sa se faca prin alergare , avem ca model felul cum pulseaza fetele tetraedrului regulat - in singuratate ( despre singuratatea tetraedrului inca nu a fost scris nici un tratat). Nu alerga ca iepurele ( nervos si eficient doar pe distante scurte) , fi precum gazela cand face salturi doar sa o atinga roua ; tetraedrul regulat se autoconsuma ( este autodual !) la nesfarsit , flacarile acestea se nasc din ele insele. La fel, focul din tine este nemuritor ; din alergare , candva , trebuie sa te opresti şi , atunci , prin ardere treci în alte dimensiuni – o scânteie firavă sau un potop de lumină – depinde de tine – Omule!
Tot Platon a zis : ... trebuie sa admitem ca exista , mai intai ,forma identica cu sine, nenascuta si de nenimicit ... si ... exista ceea ce poarta acelasi nume cu forma si ii seamana ei .... Acestea ne deschid cale nangradita spre a scoate din interior partea de opinie a celui ce vrea sa intervina, ori exista mai multe variante si rasplata va fi pe masura, ori trebuie sa acceptam ca dincolo de forma sustinerea nu mai este cu putinta. Simetria expune sau creaza iluzii !?
Există oameni ( vinovaţi !? ) care fac rau pentru ca nu imprastie surplusul de bine ce il detin. Lumina patrunde oriunde, nu este de strunit. In Rai lumina vine de pretutindeni. Sunt si atingeri care nu trebuie consumate – dar daca este Hora – nici o retinere. Hora,roata,rozeta ( albastra !), masa rotunda, platoul, inelul, cercul, cercurile din lemne , irisul,Ochiul de Dincolo, etc. ne trimit in lumina. Sa fie bine !
Multumesc pentru melodie !
E superba !
Seamana cu cineva drag plecat de multa vreme ...
Ce revedere ,ce revedere frumoasa si ce zbucium nemaipomenit :
- Nu te-am uitat...
- Nici eu pe tine.
Multumesc !
Trimiteți un comentariu