09 octombrie, 2008

Cablul de la Kabala


Textele care au ca obiect de studiu ştiinţele profetice fac în permanenţă trimitere la Kabala, iar textele care au ca obiect de studiu Kabala complică foarte mult lucrurile, care deja sunt complexe prin natura lor, generând confuzie şi chiar obscuritate per subiect.

Prin aceste rânduri răspund tuturor celor care m-au întrebat “...care este, de fapt, legătura dintre Kabala şi Tarot?
Kabala este o doctrină, nu un tratat sau o colecţie de formule magice, este o doctrină mistică de interpretare, o tradiţie ezoterică, ştiinţa secretă a magilor antici şi a ocultiştilor moderni, este cheia marii enigme a spiritului omenesc. Acest flux de informaţii formează teoria universală şi general valabilă din care se desprind toate ştiinţele.
Kabala, cu întreaga pleiadă de arte divinatorii, nu se deschide tuturor, pentru că dincolo de accesarea teoriei, tot mai evidente şi la îndemâna oricărui, rămâne ca piatră de încercare practica şi susţinerea în fapt a principiilor, ceea ce blochează, sau chiar lezează pe cel care nu-şi re-cunoaşte limitele. Dar, este bine de ştiut că fiecare are dreptul să acceadă spre marea ştiinţă a corespondenţelor secrete...

Mulţi asociază Kabala tradiţiei iudaice, dar originea ei nu este iudaică, ci mult mai veche. Evident, teoriile sunt şi aici împărţite, maestrul Renan o declară de origine caldeeană, Basgne o consideră de sorginte egipteană, iar Ehteridge îi atestă izvoarele în inima Indiei.
Personal consider Kabala o tradiţie universală care nu a reuşit să fie “conservată” oficial decât de foarte puţine popoare.

Principiile care stau la baza Kabalei sunt simple, ca Legea suverană a Analogiei, teoria numerelor etalată în filozofia iniţiatului Pitagora, principiul unităţii care stă la baza construirii oricărui univers (templierii ştiu de ce...) şi principiul Forţei Vitale, a fluidului magnetic sau esenţial, cel care explică în parte miracolele şi forţa ştiinţelor profetice, printre care se numără şi Tarotul.
O formulă simplă de înţelegere a învăţăturii kabalistice pe matricea tarotului este următoarea:

10 fluxuri de lumină, care se împart în 22 de căi secrete, 10 cifre care se combină cu 22 de litere,

sau

Kabala = Puterea Cuvântului + Forţa Vitală + Esenţa Numărului

Un comentariu:

Trimiteți un comentariu