29 iulie, 2008

ALFABETUL



Provine din latinescul alphabetum, creat la sfârşitul secolului al II-lea d.Ch. de către teologul roman Tertullian din simbioza cuvintelor alfa şi beta, ce numeau primele două litere ale alfabetului grecesc.
Nimeni nu ştie cu exactitate când şi unde a fost creat primul alfabet, şi nici dacă acest lucru s-a înfăptuit printr-o revelaţie de geniu sau a fost rezultatul unor elaborări sistematice şi de durată. Primul de care am luat ştiinţă a apărut între anii 2000-1500 î.Ch., undeva pe teritoriul Mediteranei Orientale, în Siria zilelor noastre. Este vorba de alfabetul nord-semitic, compus din 22 de în-semne care notau doar consoanele. Există multe asemănări între literele acestuia şi hieroglifele egiptene, între cele două existând o filiaţie, un arhetip: pictogramele.
Este deosebit de important să cunoaştem semnificaţia fiecărei litere. În felul acesta suntem mai aproape de adevăr, iar cuvintele vor primi în rostire o mult mai mare greutate. Aţi observat cât de sensibil este sufletul omului, la cuvânt? Cum se desprinde şi zboară într-un vârtej de lumină la o vorbă bună de dragoste şi cum cade secerat la pământ de un blestem? Totul se datorează urzelii de sunete închise în litere. În demersul nostru vom descifra forţa fiecărei litere, îi vom etala istoria şi în felul acesta vom descoperi împreună începutul şi sfârşitul tuturor lucrurilor, limitele extreme ale totalităţii spaţio-temporale.
Prin studiu şi credinţă omul elimină umbrele din viaţa sa, cele care prin simpla lor prezenţă îi deformează realitatea. Ceea ce cunoaştem, stăpânim, ceea ce am descoperit nu ne mai agresează, ceea ce iubim vine la dispoziţia noastră.

Încetarea fricii este începutul vieţii, iar noi începem studiul cu α (alfa)!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu